Duits drama: 8 rusthuis ratten, een memorial

Begin dit jaar kreeg ik te horen dat er in Duitsland een appartement was gevonden met honderden tamme ratten: ze liepen los rond en hadden al flink huisgehouden. De muren kapot gebeten, véél en overal ontlasting. Kortom: een onhoudbare situatie. Al snel bleek het niet om één, maar twee appartementen te gaan. Van een oudere vrouw en haar volwassen zoon die in hetzelfde complex woonde. Een dappere rattenopvang in Duitsland ging daar de ratten vangen.

Het bleken er in totaal meer dan 1300 te zijn, daarom twijfelde ik eerst om de hulpvraag positief te beantwoorden: zou mijn hulp niet gewoon een druppel op een hete plaat zijn? Maar met alle Nederlandse opvangen bij elkaar hebben we toch een mooi aantal kunnen overnemen.

En daar startte het dus. Al waren het er maar 8: er kwamen een paar oudere mannetjes mijn kant op. Ze waren er zó slecht aan toe: abcessen, kaal, helemaal onder de oude wonden, bumblefeet en gebroken staartjes. Wát een ellende, ik geloof niet dat ik ooit ratjes heb gezien die er zó slecht uit zagen. Mijn hart brak een beetje door alles wat ze moeten hebben doorstaan.

Gelijk ging ik naar de dierenarts, 5 van de 8 kregen een antibioticakuur wegens ontstekingen en abcessen en één van de heren moest ik laten gaan. Twee weken later ging ik terug op controle. Ondanks dat ik goede hoop had, knapten de mannen tussendoor niet op, ze verslechterden eerder.. Maar niet alleen de buitenkant was kapot. Deze ratten hadden zodanig trauma dat ze niet wisten hoe ze rat moesten zijn: elkaar bijten, niet (kunnen) klimmen, hangmatjes lieten ze links liggen en optillen lieten ze geslagen toe terwijl ze waarschijnlijk nooit gesocialiseerd waren.

Met de dierenarts heb ik toen overlegd: hoeveel tijd ze nog nodig hadden om dit trauma te boven komen zou waarschijnlijk langer duren dan dat ze nog een leuk leven hadden kunnen hebben. Helaas hebben we dus de verdrietige beslissing moeten maken ze te laten gaan.

Sorry kereltjes, ik had jullie zo graag nog een goed leven willen geven. Maar het lijden stoppen was in dit geval meer humaan. Rust zacht.

Advertentie